En blog om kærlighed til hjemmelavet mad og gode råvarer.
Jeg håber du kan blive inspireret af mine opskrifter og det vil kun glæde mig,
hvis du finder min blog interessant til at blive fast læser.
Feedback på mine opskrifter/ indlæg er mere end velkommen.
God fornøjelse.

03 januar 2012

Ølandshvedebrød med surdej

Denne opskrift er fra Claus Meyer, Jeg har dog justeret lidt i mængderne.

Giver 2 brød

6 dl koldt vand
40 g surdej
5 g gær, som en lille ært
400 g hvedemel
200 g fuldkornsølandshvedemel
15 g havsalt

Denne opskrift kræver at man bruger sin røremaskine eller håndmixer (ligefør den heller ikke kan klare det)
Det er nemlig meningen at dejen skal piskes/røres med kødkroge, Hvis dette ikke gøres risikerer man at få flade brød

Dag 1:
Rør vand, surdej og gær sammen i en skål, men hold 1 dl vand tilbage. Tilsæt sigtet mel, fuldkornsmel og salt, og pisk dejen på en røremaskine, først ved lav hastighed til melet er æltet ind i dejen, skru derefter op på høj hastighed og pisk dejen i ca. 20 min. Tilsæt det sidste vand lidt efter lidt. Lav en glutenprøve* for at se om dejen evt. skal æltes lidt mere.
Hæld dejen i en plastikskål smurt med olie, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 20–22 timer. (min stod på køkkenbordet natten over)

Dag 2:
Vend dejen ud på et meldrysset bord, undgå at trykke eller trække i dejen, men del den forsigtigt på midten, og læg forsigtig brødene over på en meldrysset bageplade. Lad brødene efterhæve 1 time på bagepladen. (dette undlod jeg pga. tidspres)
Varm ovnen op til 250° og bag så brødene i 20–25 minutter. Køl brødene af på en bagerist

 Note: Mine brød blev pisket med håndmixer, jeg blev nødt til at stoppe før tid, inden glutenprøven, da mixeren begyndte at lugte, som om den var ved at brænde sammen, derfor tror jeg mine brød blev lidt flade, men de gode huller og smagen var der. så jeg skal bare øve mig lidt mere, så skal de nok blive perfekte.

*Glutenprøve går ud på at man skal kunne hive i dejen, så den følger med op, som en elastik, man skal kunne se igennem dejen. Print Friendly and PDF

Ingen kommentarer:

Send en kommentar