En blog om kærlighed til hjemmelavet mad og gode råvarer.
Jeg håber du kan blive inspireret af mine opskrifter og det vil kun glæde mig,
hvis du finder min blog interessant til at blive fast læser.
Feedback på mine opskrifter/ indlæg er mere end velkommen.
God fornøjelse.

01 november 2011

Grahamsboller - Koldhævede


I går besluttede jeg, at ville have nybagte boller med til min studiegruppe i dag, men da vi skulle møde forholdsvis tidligt lavede jeg dejen i går aftes, så bollerne kun lige skulle bages her til morgen. Dette er virkelig en bonus, både fordi smagen får lov til at udvikle sig natten over, men også fordi det er så nemt dagen efter.
Det er ikke altid at jeg gider stå og ælte dejen i lang tid, (har ingen røremaskine) derfor blander jeg ingredienserne med en grydeske, og prøver og banke luft ind i den, mens jeg "ælter", derefter stilles dejen overdækket i køleskabet, næste dag, hælder jeg blot dejen ud på et melet bord og skærer derefter brødet ud i firkanter uden at ælte, det er utrolig nemt og jeg synes faktisk at bollerne bliver lidt mere luftige. Og skal lige hilse og sige, at de blev spist med velbehag :o)

Grahamsboller:
ca. 16- 20 stk.

25 g gær
5 dl. vand
1½ tsk. salt
2 tsk sukker
5 spsk. olie (Jeg brugte koldpresset rapsolie)
ca. 250 g grahamsmel
hvedemel for resten.

gær opløses i vandet sammen med salt, sukker og olie,
tilsæt derefter grahamsmelet og få det rørt ud til en ensartet masse, tilsæt derefter hvedemel lidt af gangen, til dejen lige akkurat ikke klistrer alt for meget til fingrene, ælt godt med grydeskeen, prøv at ælte luft ind i dejen.
dæk den til med film/klæde og stil i køleskabet til næste dag
næste dag varmer du en ovn op til 250*c (uden varmluft) sammen med bagepladen (uden papir)
hæld dejen ud på et melet bord, og skær firkanter/boller ud, læg dem på bagepapir, spray med vand (det giver en sprød skorpe)
når ovnen er varm, føres bollerne på papiret over på den varme bageplade, skru ovnen ned til ca. 200*c (uden varmluft) og bag bollerne ca. 20-25 min. indtil de er sprøde og lyder hult, når man banker dem på bunden. lad dem svale af på en rist.

Tip 1: Denne dej kan sagtens laves og spises samme dag, så lader man bare dejen hæve efter æltning i 30 min og igen 20-30 min. når de er formet til boller.

Tip 2: Når man har med groft mel/kerner at gøre, så suger de meget væske til sig i løbet af natten, det kan resultere i at bollerne bliver tørre og hårde.
Lav derfor dejen så den klistrer lidt, så kan man altid supplere med mere mel næste dag, hvis det er nødvendigt,

Tip 3: skal du have dem med til kontoret/studiegruppe el. lign. så pak dem ind i et rent viskestykke og kom dem i en pose/kurv, så holder de sig lune og skorpen undgår at blive blød pga. fugten/varmen.


Print Friendly and PDF

Ingen kommentarer:

Send en kommentar